Navigatie

Het Holi-Phagwa Feest

Het Holi-Phagwa Feest
Het Hindoestaanse Holi-Phagwa feest

Het Hindoestaanse Holi-Phagwa feest wordt traditioneel gevierd om het begin van het nieuwe jaar en de lente in te luiden. Het festival wordt altijd rond de volle maan, of Phalguna Purnima, gevierd. Dit is een datum die per jaar varieert, en bepaald wordt aan de hand van de Hindoestaanse kalender. Volgens onze Gregoriaanse kalender valt het feest altijd in maart, soms eind februari. 

Het feest begint de dag vóór de Holi, het kleurenfeest dat in het Westen zo bekend is. De avond voor de Holi wordt er een enorm vreugdevuur opgezet, de Holika Dahan. Deze dag wordt in sommige delen van India ook wel Holika genoemd. Mensen verzamelen zich rond dit vuur en er wordt gezongen, gedanst, gelachen en feest gevierd.

De volgende dag wordt het Holi kleurenspektakel gevierd. Mensen bestrooien elkaar met gekleurd poeder van maïszetmeel, waterballonen gevuld met gekleurd water, en sommigen zelfs met waterpistolen. Niets is op deze dag te gek, en iedereen doet mee. Op deze dag is iedereen gelijk, en iedereen mag bestrooid worden met de vrolijke kleuren; rijk en arm, jong en oud, vriend of vijand, vreemdeling of bekende. 

Tijdens dit vrolijke festival zijn er muziekgroepen die met trommels en andere instrumenten door de straten lopen om te zingen en te dansen, worden er heerlijke Holi gerechten en snacks gedeeld met elkaar en wordt er gepraat en gelachen. ’s Avonds, als iedereen weer bijgekomen is van de festiviteiten, trekt men mooie kleding aan om op bezoek te gaan bij vrienden en familie. 

Omdat iedereen in principe op gelijk niveau staat tijdens het Holi feest, wordt dit ook wel gezien als het perfecte moment om gebroken relaties weer te repareren en te praten met mensen die je anders nooit zou spreken. Kortom, een feest vol vrolijkheid en gezelligheid voor iedereen! 

 

© 2017 - 2020 Holi-King.NL | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel